‘Ik wil naar de maan’

Ken je dat? Je kind heeft een droom en je twijfelt of die droom uit kan komen. Een eenhoorn, een dino, ridder worden of naar de maan. Ik ben ervan overtuigd dat alles kan, als je het maar écht wil. Ook die onmogelijke dromen. En daarom wil je graag een verhaal vertellen.

Op de basisschool zat er een jongen bij me in de klas. Hij vertelde tegen iedereen die het maar horen wilde: ‘ik wil naar de maan!’ Hoewel ik zag dat sommige volwassenen het een jongensdroom vonden, een droom die waarschijnlijk toch nooit uit zou komen, glimlachten ze naar hem en moedigde hem aan. Ik weet niet beter dan dat mijn klasgenootje naar de maan wilde. Iedereen wist het en iedereen vond het prima.

We gingen naar groep 3 en de jongen bleef zijn droom houden.
We gingen naar groep 4 en de jongen bleef zijn droom houden.
We gingen naar groep 5 en de jongen bleef zijn droom houden.
Hij wilde dolgraag naar de maan.

Tot we in groep 6 zaten. We kregen een meester die wat traditioneler was. Als ik eraan terugdenk was het denk ik herfst. De bladeren van de bomen kregen een andere kleur en vielen uit de bomen. Op een mooie herfstdag vertelde de jongen tegen de meester over zijn droom.
‘Ik wil naar de maan,’ zei hij trots.
Wat er toen gebeurde weet ik nog als de dag van gisteren. De meester keek mijn klasgenoot aan en begon te lachen. Niet gewoon lachen, maar hij lachte mijn klasgenoot uit.
‘Dat kan niet. Je kunt niet naar de maan,’ zei mijn leerkracht van groep 6.
Het was doodstil in de klas. Ik weet nog dat de jongen enorm teleurgesteld was en dat hij heel hard moest huilen. Ik had enorm veel medelijden met hem.

Wat er daarna precies is gebeurd weet ik niet. Na de basisschool periode verloren we elkaar uit het oog. Tot ik hem een jaar geleden opnieuw tegenkwam. We raakte aan de praat en ik vertelde hem dat die dag, jaren geleden, ontzettend veel indruk op me heeft gemaakt. De jongen, die ondertussen een man geworden was, glimlachte breed. Hij vertelde dat hij de opleiding tot astronaut aan het volgen was.

Deze jongen, die op een dag uitgelachen werd. Die te horen kreeg dat zijn droom niet kon. Dat hij realistisch moest blijven. Deze jongen heeft er alles aan gedaan om toch te zorgen dat zijn droom werkelijkheid wordt.

Misschien had jij vroeger ook een droom en waren er mensen in je omgeving die je aanmoedigde te blijven geloven in je dromen.
Misschien had jij vroeger mensen in je omgeving die zeiden dat je realistisch moest blijven.
Misschien heb jij jouw dromen uit laten komen.
Of misschien heb je nu nog dromen.

Ik weet dat alles kan. Alles! Als je het maar écht wil.
En dat wil ik kinderen leren.

Stel je voor dat kinderen groot mogen blijven denken.
Stel je voor dat kinderen grenzeloos mogen blijven dromen.
Stel je voor dat kinderen zichzelf mogen blijven.
En blijven geloven dat alles kan.

Ik denk dat het goed is als we kinderen aan blijven moedigen hun dromen waar te maken. Te gaan voor geluk in plaats van zekerheid en realisme. Ik denk dat hen dat enorm veel kansen en mogelijkheden biedt. Ik denk dat ze daardoor beter keuzes kunnen maken, zonder twijfel. Ik denk dat ze daardoor gelukkiger zijn, zonder prestatiedruk. Ik denk dat ze dan op latere leeftijd minder snel last hebben van een depressie, burn-out of perfectionisme.

Gewoon omdat ze doen wat ze willen, wat ze écht willen. Omdat dat hun droom is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *