Dankbaarheid en kinderen

Dankbaarheid is een belangrijke emotie binnen de wet van de aantrekkingskracht. Dankbaarheid is namelijk een hele positieve emotie. En als je positieve emoties hebt, heb je vaak ook positieve gedachten en als je positieve gedachten hebben, komen er vaak ook positieve dingen op je pad. 
Je kunt dankbaar zijn voor grote dingen, maar zeker ook voor kleine dingen. Maar hoe kun kinderen op een leuke manier leren hoe ze dankbaar mogen zijn? Daar gaan we het in deze blog over hebben. 

Maar eerst wil ik met je kijken waar jij dankbaar voor bent. Denk je daar wel eens over na? Waar ben je allemaal dankbaar voor. Je kunt dankbaar zijn voor de grote én de kleine dingen in het leven. Ik ben bijvoorbeeld enorm dankbaar voor de woning waar we wonen. En de tuin die we hebben. Ik ben dankbaar voor onze kinderen en mijn man. Maar ik ben ook dankbaar voor onze koelkast die we elke week kunnen vullen. De zon, de maan en sterren. De planeet waarop we leven. Op het feit dat ik ademhaal, kan wandelen, rennen en springen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij alles wat ik doe, bedenk ik dat me dat ik daar enorm dankbaar voor mag zijn. Zo sluit ik ook de dag af. Vanuit dankbaarheid. 

Kinderen doen dit op jonge leeftijd al. Ik weet nog dat Tijn, onze middelste zoon, voor het eerst een zaadje van een esdoorn uit de boom zag vallen (dat zijn die zaadjes die als de proppellers van helikopter naar beneden draaien). Hij heeft er minuten lang verwonderd naar gekeken. En het bleef niet alleen bij kijken. Ook moest iedereen het zien. 
‘Kijk mama! Wauw! Mooi!’
Of als er een vogeltje voorbij vliegt, er bloemen langs de weg staan, de kamer is versierd als je jarig bent, er een vliegtuig over komt of als mama de schil van een appel in één keer eraf kan halen. Kinderen verwonderen zich over alles. Ze beleven dingen voor de eerste keer en hoe mooi is het om dit op een zichtbare en hoorbare manier te uiten. 

Heerlijk toch? En ik denk dat het goed is om regelmatig zichtbaar en hoorbaar die verwondering op te zoeken. Samen met je kind. Maar dat hoeft niet alleen zichtbaar of hoorbaar te zijn. Dit kan ook in gedachte. Of op schrift. 

Wij hebben bijvoorbeeld een grote pot in onze woonkamer staan. Bij deze pot liggen kleine papiertjes. Elke keer als we een leuke dag hebben beleefd, een avontuur hebben meegemaakt, iets speciaals hebben gedaan of gewoon zomaar, schrijven we dat op een briefje. Soms staan er enkele woorden op, andere keren is het hele briefje van voor tot achter volgeschreven. 
Dit zijn prachtige herinneringen. 
Op oudjaarsdagen zitten we met het gezin bij elkaar en wordt de pot omgeschud. Omstebeurt pakken we een kaartje en lezen het voor. Als daar behoefte aan is praten we erover na en beleven de herinneren nog een keer. Zo sluiten we vanuit dankbaarheid het jaar af. 

Ook heeft onze oudste dochter, Lana, een dankbaarheidsschriftje. Dit is een schriftje waar ze tekeningen in maakt, maar ook mooie woorden en zin in opschrijft. Ze schrijft dan op waar ze die dag dankbaar voor is geweest. 
Voordat ze dat schriftje kreeg hebben we samen besproken wat dankbaarheid is. Maar hoe leg je dat aan een kind uit? Ik heb het als volgt uitgelegd: 
‘We hebben allemaal emoties. Fijne emoties en emoties die niet zo fijn zijn. Die emoties kunnen we laten zien op ons gezicht. Je kunt blij kijken, maar je kunt ook boos, verdrietig, verliefd of lachend kijken. Daarnaast voel je emoties in je buik. Bedenk je maar eens hoe het in je buik voelt als je boos bent. Of als je verliefd bent. 
Dankbaarheid is voor mij een hele fijne emotie. Dat zijn dingen die je hebt gedaan, waar je ontzettend van hebt genoten. Of avonturen, belevenissen, ervaringen of gewoon de dingen die je ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt. Ik vind vers gezette koffie, pas gemaaid gras of een bos rozen erg lekker ruiken. Maar dadels, aardbeien of taart vind ik lekker om te proeven. En heb je wel eens zand tussen je tenen en vingers gevoeld. Dat zijn dingen waar ik dankbaar voor ben. Die schrijf ik op in een speciaal schriftje.”

Lana is vlak daarna ook een schriftje gaan maken. En ik vind het enorm mooi dat ik veel woorden schrijf in mijn schriftje, maar Lana tekent ook avonturen en belevenissen. Want dat is wat kinderen doen. Ze visualiseren, verwerken en herbeleven dingen door ze te tekenen. 
Leuk toch? 

Zo kun jij jouw kind op jonge leeftijd al meegeven hoe fijn de emotie dankbaarheid is. Ik ben benieuwd of je nog andere manieren hebt om die dankbaarheid samen met je kind te voelen? Je mag dat zeker laten weten in de reacties hieronder of in de Facebookgroep: Wet van aantrekking voor kinderen. 

Dankbaarheid wordt een belangrijk en nieuw onderdeel van de online training. Ik ben deze volledig aan het herschrijven en deze training is te koop voor €97. 
Maar alleen via dit artikel is de training tijdelijk te koop voor €67. Je leert dan alles hoe je de wet van de aantrekkingskracht kunt leren aan kinderen. En zoals ik net al zei: binnenkort wordt hij uitgebreid en vernieuwd! 

Wil jij jouw kind groot laten denken en grenzeloos laten dromen? 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *