Alles kan, als je het maar écht wil

Mensen stellen mij vaak de volgende vraag: ‘Mijn kind wil iets dat echt niet kan’. Ik vraag hen dan altijd waarom ze denken dat het niet kan. Dit levert mooie gesprekken op. Gesprekken waarmee ik ouders een ander inzicht geef, maar hen ook laat zien hoe wij als volwassenen “binnen de lijntjes” denken. 

‘Mijn kind wil prinses worden, maar ik weet dat dat niet kan, hoe leg ik mijn dochter dat uit?’ 
Deze moeder wilde haar dochter dolgraag groot laten dromen, maar wilde ook dat haar dochter niet teleurgesteld zou worden. 
Dus toen ik haar vroeg hoe het voor haar dochter zou voelen als ze zou horen dat ze geen prinses kon worden was de conclusie snel gemaakt: ze zou teleurgesteld zijn. En dat was precies wat deze moeder niet wilde. 

Ik geloof dat alles kan, als je het maar écht wil. Dit meisje heeft een droom, namelijk prinses worden. Dit meisje denkt groot en droomt grenzeloos, iets wat in onze maatschappij vaak wordt afgeremd. Kinderen leren dat ze realistisch moeten blijven of voor zekerheid moeten gaan. Dat is namelijk veilig. Maar daarmee zeggen we ook dat ze hun dromen niet na kunnen jagen. Want als ze hun dromen volgen, laten ze die zekerheid los en duiken ze het onbekende in. 

Terug naar het meisje. Wat bedoelt ze precies met ‘ik wil prinses worden’. Deze moeder had dat nog niet gevraagd. Je kunt namelijk op verschillende manier prinses zijn. Je kunt je mooiste prinsessenjurk aandoen en prinses zijn op de Prinsessendag bij Paleis het Loo. Misschien is dit meisje daar al tevreden mee. Misschien speelt ze prinses in de school-musical en komt haar droom uit. 
Misschien blijft ze haar droom houden en gaat ze in een pretpark werken als prinses. Misschien gaat ze als actrice aan het werk en mag ze zich elke dag omtoveren tot prinses. 
En misschien trouwt ze wel met een prins. 

Ik sprak een andere moeder die dacht dat de droom van haar zoon nooit uit zou komen. Hij is geboren met spasme, waardoor hij minder controle heeft over zijn linkerarm en -been. 
Haar zoon wil bij voetbalcarrière. 
Toen ik haar vroeg of er misschien andere manieren zijn om deze droom te realiseren, ging ze nadenken en kwam ze tot de conclusie dat hij misschien bij een talententeam met een beperking kan spelen. Of wellicht wordt er wel iets uitgevonden waardoor zijn spasme weg kan gaan. 

Ik ben voorstander dat kinderen groot blijven denken en grenzeloos blijven dromen. Ik geloof dat alles kan. Alles! Als je het maar écht wil. 
Ook de ‘onmogelijke’ dingen zoals een eenhoorn of draak op je kamer, praten met kabouters en een bestseller schrijven.  

Heb vertrouwen in je kind en denk zelf af en toe wat vaker buiten de lijntjes. 

2 gedachtes op “Alles kan, als je het maar écht wil”

  1. Dankjewel voor de inspiratie. Je hebt me laten zien dat er vaak meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. Ik merk ook dat de dingen die ik wil steeds vaker beginnen te lukken. Al zijn het nu nog wat kleinere dromen… jij helpt me verder op weg.

    Groetjes
    Bianca

    1. Je helpt jezelf op weg en fijn dat ik daar een kleine bijdrage in kan leveren 🙂 Geloof in jezelf, dat is de eerste stap. Dankjewel voor je lieve reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *